Poezija je u pogledu
krajolici duše
Blog
subota, srpanj 3, 2010
 

Zasvijetle zvjezdice u očima … kad prepoznamo djelić sebe u nečijim mislima i riječima, vidimo ispisanu crtu svog životnog puta na nečijem dlanu.
 
Prepoznavanje čarobno djeluje na naš um. Opija, zanosi i zaluđuje … Zauvijek bi ostali u toj čarobnoj čahuri gdje vri živi život u slici, riječi i dodiru, tražeći dijelove svojih paralelnih svjetova, tragajući za onim što smo možda mogli postati … tragajući za onim što smo time izgubili.
 
A stojimo cijelo vrijeme pred vlastitom slikom u ogledalu, diveći se i mrzeći same sebe. Zaljubljujemo se u najluđe, najstrasnije,u same nas u nečijem bivanju.
 
Pružamo si ruke kao pred ogledalom, dodirujemo se, znajući da se ne možemo dotaknuti. Dodir stakla je hladan i oslobađa iluzija o samoći.
 
Ono ne daje što smo od njega očekivali, ali daje uvijek ono što smo projicirali. Ono šuti našom tišinom i smije se našim smijehom. Ono nas iznenađuje našim dosjetkama, ono govori samo riječima iz naših usta. Mi druge riječi ionako ne možemo čuti. Ono nam ne može dati, ništa dublje i ništa pliće od samih nas.
 
Kad kažeš 'cvijet' ja pomislim na orijentalni ljiljan u rano ljetno jutro kako u nevinosti rastvara zadovoljstvo i slatki grijeh,kroz omamljujući miris obećanja dana. Sve vrijeme je pred nama za sreću.
 
Polako se izoštrava slika pada polako veo mojih želja. Oprosti... Zaista nisam čula kad si rekao da je posljednje zimska ruža umrla pod prvim pahuljama snijega,a da nitko nije primijetio. Bilo je hladno i nekako tužno… nisam te čula. Nisam ni mogla.
 
Tek tada kada se uhvatim za ruke svoje sjene iza glatke srebrne plohe,znat ću tko si i kad te nitko neće znati, čut ću ti dah i kad te nitko neće čuti.
 
Ali sjene su smutljive i lažne, a ja tako rijetko stanem jasna i čista i pogledam u tebe svojim očima, ne bi li u tvom pogledu vidjela tebe,a ne svoju tugu ili radost.
 
Teško je voljeti čisto, znaš li? A pjesnici još teže, jer su njihovi velovi raskošniji i bujniji nego bilo čiji drugi.krajolici @ 13:28 |Komentiraj | Komentari: 3 | Prikaži komentare