Poezija je u pogledu
krajolici duše
Blog
srijeda, srpanj 7, 2010
 
       
 
 
/ Ravnoteža žene /
 
Venera :

Majko, ja ne postojim, ako nisam voljena, ako me ne uzdižu zbog moje ljepote, nesretna sam.
 
Mjesec :

Kćeri, tvoja ljepota je sjajna i kad se ne sidri u središtu njihove pažnje, kad te njihove oči ne gledaju, kad sama šećeš praznim poljima i ljudsko oko ti se ne divi, no trava mirno prima tvoje lake korake, vjetar ti usput prođe kroz kosu, a oblaci plove kao i uvijek, nekom samo sebi znanom putanjom. Sve bi to postojalo i da tebe nema, ne laskaj svojoj ljepoti, ali ne bi bilo tako potpuno, bez tebe, ne podcjenjuj svoje biće.
 
 
Komentar:
 
I.

Unutarnji sukob svake žene je između njenog mladenačkog principa /Venere/ i zrelog / Mjeseca /. Mogli bi osnovnim elementima ženstvenosti dodati još neke boginje i dobiti vrlo sofisticirani uvid u kompleksnost ženske psihe : Atena, Psiha, Dijana, Ceres, Hera.
Time dobivamo finije manifestacije dva osnovna početna principa.Venera koja se manifestira kao zaljubljiva, lijepa krhka djevojka / Psiha/ ili kao samosvjesna zaštitnica životinja i nevinih / Dijana/ ili mudri i strogi znalac / Atena /. Mjesec koji se manifestira kao supruga i majka /Hera/ ili hraniteljica / Ceres/.
 
Ženska psiha se vrlo fino razlaže na te nijanse, i ako ih žena svjesna, kad je koja i koliko dominantna, postiže finu unutarnju ravnotežu, a time i ravnotežu odnosa, jer je to posao ženskog principa u svemiru. To, kao majka ili nositeljica tog principa prenosi na sinove i kćeri, nebitno da li je to biološka, psihička ili duhovna veza i stvara drugačiji svijet budućnosti, gdje ćemo sve više vidjeti jedinke, koje nose u sebi uravnotežene muške i ženske principe, ne bi li odnosi bili stvarniji, sretniji i sa više razumijevanja.
 
 
 
II.
 
Civilizacijski su prošla vremena patrijarhata, kad su odvojeni principi u međudjelovanju pokretali stvarnost, a nismo u primitivnom matrijarhatu, u kome je bilo dovoljan prirodni vladajući ženski princip rasta, uz mušku iskru stvaranja. Ulazimo u doba, kad bi svaka jedinka bez obzira na fizički spol, morala suvereno nositi ravnotežu u sebi, a da bi se to desilo mora se početi od uravnoteživanja svog fizičkog spola, što je prirodnije i lakše uravnotežiti,
ili ćemo uskoro imati veću Gay zajednicu od hetero, kao rezultat zatvaranja spolnosti u geto lažnog razumijevanja osoba istog spola i sve više mode i lošeg neodgovornog marketinga tzv. alternativnih i underground zajednica, da to pojedinca čini posebnim i drugačijim.
  
krajolici @ 17:39 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare